Monteur aan huis

27 juni 2022

Wat is het verschil tussen hardware en software?

Om te kunnen functioneren heeft een computer twee essentiële elementen nodig: hardware en software. Hardware bestaat uit alle fysieke componenten waar een computer uit bestaat. Het gaat hier om zichtbare onderdelen zoals het beeldscherm, de muis en het toetsenbord. Maar ook  de niet zichtbare onderdelen zoals de harde schijf, de videokaart en het moederbord vallen onder hardware.

Software versus hardware

Al deze hardware componenten hebben een zelfstandige functie, maar het is juist de samenwerking met andere hardware-componenten wat van al die componenten een bruikbare computer maakt. Wel moeten deze hardware componenten eerst nog gerichte opdrachten krijgen voordat ze de functie vervullen die ze moeten vervullen. Deze gerichte opdrachten worden niet vastgelegd in de hardware, maar in de software. Software stuurt de hardware componenten aan. Ook binnen software kun je onderscheid maken tussen software wat je ziet en wat je niet ziet (maar vooral merkt). Het besturingssysteem is misschien wel de meest belangrijk zichtbare software. Een besturingssysteem zoals die van Windows, Linux of Apple bepaalt hoe goed alle hardware componenten met elkaar samenwerken en hoe zich dat uit op je beeldscherm.

Softwareprogramma's 

Naast het besturingssysteem, is andere bekende software een programma zoals Word of Powerpoint. Toch spelen de meeste softwarehandelingen zich achter de schermen af. Je vindt het misschien vanzelfsprekend dat het pijltje van je muis beweegt, maar dat dit zo gebeurt, is door software bepaald. Hetzelfde geldt voor je toetsenbord of voor het aansturen van je geluid. Je kunt een computer aanzetten enkel met behulp van de hardware, maar om een computer bruikbaar te maken, heb je software nodig om de hardware aan te sturen. Zonder software kan de hardware niet de bruikbare functies uitvoeren.

De prestaties van uw computer

Een hardware component heeft een bepaalde prestatielimiet, zo kan het zijn dat de software betere prestaties nodig heeft dan de hardware kan leveren. En alhoewel de opdrachten van de software altijd wel goed doorkomen, kan het zijn dat de prestaties van de computer achterblijven. Dit zie je vaak bij spelen het van computerspelletjes, die stellen bepaalde eisen aan de hardware om optimaal te kunnen draaien. Kan de hardware dit niet leveren, dan lijdt de prestatie van het spel hieronder. Het spel kan bijvoorbeeld haperend beeld geven. Daarom is het altijd belangrijk om je software goed af te stemmen op de limieten van je hardware.

De reden dat een computer op een gegeven moment verouderd, is dat het niet meer mee kan komen met de vereisten van de software (los van slijtage). Mede hierdoor zal een Windows computer na een jaar of 5 alweer aan vervanging toe zijn, een Apple computer kent vaak een levensduur van zo’n 4 jaar. Wil je exact weten wat de performance van jouw pc is? Neem dan contact op voor een gratis scan! Onze ervaren monteurs controleren uw laptop of computer en geven advies om deze weer sneller te maken.

 

chat-image

Klantenservice

Kunnen we je helpen?

We zijn bereikbaar op

Ma t/m vr

08.30 - 21.00

Zaterdag

10.00 - 17.00

Zondag

Gesloten